Sertić: Tranzicioni fond kao pomoć za sopstveni biznis

Bez autora
May 17 2015

Radnici preduzeća koja vladinim akcionim planom budu otišla u stečaj mogu da računaju na pomoć Tranzicionog fonda, a sredstva koja dobiju ne treba da potroše na tekuću potrošnju, već za pokretanje sopstvenog biznisa, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.Tranzicioni fond, vredan 16 milijardi dinara, obezbeđen je u budžetu i definisan u razgovorima s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. On je objasnio da pravo na ta sredstva imaju svi radnici, i sva preduzeća u kojima radnici zbog različitih ekonomskih okolnosti ostanu bez posla...

Radnici preduzeća koja vladinim akcionim planom budu otišla u stečaj mogu da računaju na pomoć Tranzicionog fonda, a sredstva koja dobiju ne treba da potroše na tekuću potrošnju, već za pokretanje sopstvenog biznisa, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

Tranzicioni fond, vredan 16 milijardi dinara, obezbeđen je u budžetu i definisan u razgovorima s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

On je objasnio da pravo na ta sredstva imaju svi radnici, i sva preduzeća u kojima radnici zbog različitih ekonomskih okolnosti ostanu bez posla.

Država time pokazuje odgovornu socijalnu politiku, rekao je Sertić i izrazio žaljenje što sudbina tih preduzeća nije rešena u periodu boljih ekonomskih okolnosti.

Dodao je da se više ne govori o 526 nego o 190 kompanija, za koje je ocenio da su "posledica velikih problema kroz istoriju tih kompanija koji traju 30 i više godina".

On je još jednom podvukao da pitanje tih kompanija treba da bude rešeno u najkraćem mogućem roku sa najmanje posledica po građane.

"Da li će biti posledica - hoće. Ali za to postoji tranzicioni fond koji će sanirati bar jedan deo", rekao je Sertić.

On je apelovao na ljude koji dobiju sredstva iz tog fonda da ih ne troše na tekuću potrošnju, već da "investiraju u svoje zapošljavanje i zapošljavanje svojih porodica", kako samostalno, tako i udruživanjem, kroz osnivanje novih, malih firmi.

"Imamo veliki broj dobrih, kvalitetnih majstora, koji su naučili poslove i koji mogu da nađu svoje mesto pod tržištem. Treba malo hrabrosti, sredstava će imati, i ovo je apel da ne bude najveći deo sredstava potrošen na one potrebe koje imaju za redovne izdatke, nego da sredstva iskoriste za bolju budućnost", rekao je on.

Sertić je takođe rekao da će 24 vodoprivredna preduzeća biti izuzeta iz procesa privatizacije i biti pripojena Srbijavodama, a da je takva odluka doneta zbog posledica prošlogodišnjih poplava, i da se takve situacije ne bi ponavljale.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik